KAPALI KASA İMALATI
Kapalı kasa imalatının yapılması için öncelikle sac levhaların üretilmesi gerekmektedir. Sac genellikle demirde yapılan, levha şeklinde olan bir metal malzemedir. Kalın olan levhaların büyük demir silindirlerin içinden geçirilerek daha ince hale getirilmesi ile ince saclar elde edilir. Yapılan bu işlem talep edilen levha çeşidine göre çeşitlilik göstermektedir ve bu işlemin çok fazla aşaması vardır. Bu aşamalardan geçen sac levhaların, talebe göre üretimi yapılmaktadır.
Sacların en çok kullanıldığı sektörlerin aşında araç sektörü gelmektedir. Özellikle kamyonet türü araçlarda kullanılmaktadır. Üretilen bu saclar talep edilen araç türüne göre araçlar monte edilmektedir. Kamyonet türü araçlarda sacların tercih edilmesinin sebebi ise sacların hem dayanıklı hem de hafif olmasından kaynaklanmaktadır.
Kamyonetler açık sac kasa ve kapalı sac kasa olmak üzere iki farklı şekilde üretilmektedirler. Açık sac kasa olarak üretilen kamyonetlerin üstü genellikle tente, branda gibi malzemelerle kapatılmaktadır.
Kapalı kasa, çok sağlam bir kasa türüdür. Çelik ve demirden üretimi yapılır. Kapalı kasalarla taşıma işlemi yaparken genellikle kuru gıdalar tercih edilir. Aracın üstünün kapalı olmasından dolayı taşınan malzemeler taşımacılık sırasında yağmur, kar, rüzgar gibi dış etkenlerden etkilenmezler. Kapalı kasalar şehir içi ve şehirler arası taşımacılıkta daha fazla tercih edilirler. Üretimi çelik ve demirden yapıldığı için oldukça sağlam yapıdadırlar.
Kapalı kasalar daha çok kamyonet türü araçlarda kullanılmaktadırlar. Kamyonetleri günlük hayatımızda çok sık görmekteyiz. Özellikle kargo işlerinde çok fazla kullanılmaktadır. Daha çok şehir içinde, kısa mesafelerde kullanılmaktadırlar.
Kamyonetlerin genellikle açık kasa ve kapalı kasa olmak üzere iki türlü üretimi yapılmaktadır. Açık kasalı araçların üst tarafı açık olur. Karoseri demirden üretildiği için oldukça sağlamdır. Günlük hayatta genellikle inşaat, sebze-meyve vb. malzemelerin taşımasında kullanılırlar. Kapalı kasalı araçların üst tarafı kapalı olduğu için kasanın içi isteğe göre tasarlanabilir. Mesela kasanın içi ahşap katlama yaptırılabilir. Günlük hayatta genellikle kargoculuk işlerinde kullanılırlar.
KAPALI KASA İMALATI
Öncelikle üretilecek olan kapalı kasanın imalatı için gerekli olan plan ve proje belirlenir. Sonra bu plan tasarlanır. Tasarlanan bu ürünlere şekil verilir. Üretilen bu parça ürünler kaynak yardımıyla birleştirilir ve ortaya bir iskelet çıkartılır. Daha sonra bu iskeletin pürüzleri giderilir ve boyama işlemi yapılır. Tüm işlemleri biten karoser kasa, şase üzerine oturtulur. Son olarak ise araç için gerekli olan diğer parçaların montajı yapılır.